5 de marzo de 2013

La Cooperativa Falset Marçà i l'Arxiu editen un llibre amb motiu del centenari del celler


NOTA DE PREMSA

La Cooperativa Falset Marçà i l’Arxiu Històric del Priorat editen un llibre amb motiu del centenari del celler
336 pàgines i 280 fotografies repassen la sòlida trajectòria del celler cooperatiu nascut el 1912 a Marçà Falset, 28 de febrer de 2013

La Cooperativa Falset Marçà i l’Arxiu Històric del Priorat han editat un llibre que recull els 100 anys d’història del celler cooperatiu amb inici el 1912 a Marçà. S’editaran 700 exemplars que es posaran a la venda a partir del proper dimecres 6 de març coincidint amb l’acte institucional de presentació del volum que presidirà el president de la Generalitat, Artur Mas. El llibre es vendrà posteriorment a les agrobotigues de la Cooperativa a Falset i a Marçà i tindrà un preu de venda de 20 euros. Els socis tindran descompte i el podran adquirir a 15. A més a més, tots aquells qui visitin el celler podran fullejar el llibre perquè hi haurà un exemplar de consulta.

Els textos han estat treballats per diferents autors locals coordinats per Jaume Teixidó Montalà, director de l’Arxiu. Els autors són Pere Audí Ferrer, Neus Rofes Ferré, Miquel Maria Ferré Martí, Maria Jesús Sánchez Soldevila, Fede Cortés Cortés, Marta Pelejà Muntané, Toni Orensanz i Jordi Soldevila. L’edició ha anat a càrrec de la Cooperativa Falset Marçà i l’Arxiu Històric Comarcal del Priorat, que té dipositats els fons documentals de les cooperatives de Falset i Marçà, motiu pel qual el seu responsable ha coordinat la redacció del volum. El disseny gràfic i la maquetació és obra de Jordi Vaqué i Marquès i la impressió s’ha fet a Gràfiques Falset SCP.

El llibre s’estructura en diferents apartats, després de les presentacions institucionals i la introducció, i aquests són els capítols:

- Marça Cooperatives
- El Sindicat en temps de guerra. 1936-1939
- El Sindicat Agrícola de Marçà de la postguerra a la mort de Franco
- De la democràcia a la unió
- El Sindicat Agrícola de Falset fins al final de la Guerra Civil
- La postguerra fins al 1969 214
- El final del franquisme i l’inici de la democràcia. 1970-1979
- La Cooperativa Agrícola de Falset fins a la unió. 1980-1998
- Fusió cap al futur, del 1999 al dia d’avui

Annexos
Llistats de socis i de juntes directives, i puntuació de vins

El llibre presenta diferents nivells de lectura per facilitar el processament del gran volum d’informació que inclou: 300 imatges de les quals 280 són fotografies. Moltes d’elles en blanc i negre i les més recents s’han mantingut en color. El volum té 336 pàgines i es presenta amb cobertes dures i sobre-cobertes.

La procedència de les fotografies és diversa. Des de socis i amics del celler cooperatiu que les han prestat a diferents entitats com l’Arxiu, el Centre d’Estudis Falsetans, l’Associació “No jubilem la memòria” amb seu a Marçà i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

El llibre és un exemplar de divulgació en què s’explica molt detalladament l’evolució econòmica i social del celler cooperatiu des dels seus orígens fins a l’actualitat que la Cooperativa compta amb 350 socis i s’ha fet un nom en el mercat català i internacional exportant vins de la DO Montsant a 33 països d’arreu del món. En cada exemplar s’ha inclòs un DVD del videoclip “Les rondes del vi” enregistrat el 2012 també amb motiu del centenari. El document audiovisual es pot consultar al canal Youtube d’Etimonline i ja l’han visionat més de 4.500 persones.

blog.etim.cat
www.facebook.com/etimonline
www.twitter.com/etimonline

No hay comentarios: