18 de octubre de 2013

10 anys sense Manuel Vázquez Montalbán


Activitats d'homenatge de Slow Food a Manuel Vázquez Montalbán a la Toscana i a Catalunya

El dia 18 d’octubre farà 10 anys que ens va deixar Manuel Vázquez Montalbán, periodista, novel•lista, apassionat del Barça, poeta i gastrònom barceloní. Montalbán va estar implicat des dels seus inicis en el moviment Slow Food de resistència a l’estandardització del gust i de promoció de les cultures gastronòmiques tradicionals. De fet va ser soci de Slow Food Toscana durant molts anys i el convivium de Barcelona porta el seu nom en honor a la seva tasca de divulgació de la filosofia Slow Food. 

Per recordar la figura de Montalbán ara Slow Food Valdarno (Toscana) amb la col•laboració de Slow Food Barcelona i Slow Food Terres de Lleida han preparat una sèrie d’activitats de caire gastronòmic que combinen el plaer i el coneixement de la mateixa manera que el moviment Slow Food.

Per la seva banda, Slow Food Barcelona participarà al II Congrès Internacional Manuel Vázquez Montalbán que tindrà lloc a l’Universitat Pompeu Fabra de Barcelona del 16 al 19 d’octubre. Concretament, el dia 17 d’octubre a la tarda Slow Food Barcelona realitzarà una ponència sobre Montalbán i el moviment Slow Food. El programa complet del congrès pot trobar-se aquí, i el formulari d’inscripció aquí. 

El dia 17 d’octubre al vespre el restaurant Allium de la xarxa Km 0 de Slow Food, oferirà una menú d’arrossos i paelles tradicionals als assistents que vulguin desplaçar-se al restaurant. Una delegació de més de 20 persones de Slow Food Valdarno participaran a la jornada. 

El plat fort dels actes d’homenatge a Barcelona tindrà lloc el dia 18 d’octubre al vespre al restaurant Matamala de Barcelona, que també forma part de la xarxa Km 0 de Slow Food. Es tracta d’un sopar amb diversos plats elaborats alguns pel cuiner del restaurant Matamala i d’altres per un cuiner convidat per Slow Food Valdarno, de l’Osteria Il Canto del Maggio. El menú comptarà, per exemple, amb l’arròs de verdures mencionat a La Rosa de Alejandría, els spaghetti alla checca mencionats a Asesinato en el comité central, les costelles de porc amb fruites seques i cítrics picants descrits a Historias de fantasmas i Figues a la síria que apareixen a El delantero centro fue asesinado al atardecer. El sopar estarà acompanyat de vins del celler L’Olivera (DO Costers del Segre) i de cellers de la DOCG Chianti. Aquest sopar tindrà un cost de 30 pels socis de Slow Food i 35 pels no socis. Per reservar plaça, contacteu amb el restaurant Matamala.

Dissabte 19 d’octubre al matí (de 9:30 a 14h) més de mitja dotzena de productors artesans vinguts de la Toscana participaran al Mercat del Pagès mensual que té lloc a la plaça de Sant Agustí Vell, organitzat per la Xarxa de Consum Solidari amb la col•laboració de Slow Food Barcelona. Els productors toscans són membres del Mercat de la Terra que es fa diàriament a Valdarno i que va ser no només el primer de la xarxa Slow Food sinó també un mercat pioner de productes ecològics venuts pels propis pagesos o elaboradors. Els productors convidats inclouen xarcuters, formatgers, flequers, elaboradors de salses i condiments, vins i pans. 

El 19 d’octubre a la tarda, aquests productors juntament amb els socis de Slow Food Valdarno vinguts a Barcelona es traslladaran a Vallbona de les Monges (Lleida) per una sessió de Teatro della Paglia al celler L’Olivera. Es tracta d’un tipus de teatre improvisat i interactiu creat fa 10 anys a Valdarno, i el president de la xarxa de Teatres de Palla d’Itàlia serà present en aquesta vetllada. L’activitat és gratuïta i està organitzada en col•laboració amb Slow Food Terres de Lleida. Cal inscriure’s contactant amb l’l’Olivera.

Us esperem a tots en alguna d’aquestes activitats. I l’últim que apagui el llum!

Slow Food Barcelona Vázquez Montalbán

1 comentario:

Pep T.M dijo...

Hoy lo vamos a homenajear cenando en uno de sus restaurantes favoritos del Raval, Can Lluis!!